hondencoach Let's Me

voor elkaar en met elkaar

Een hond anders

Je hebt er dus goed over nagedacht en een hond past bij jou! Super. Je gaat heerlijk genieten van je nieuwe huisgenoot en er alles aan doen om hem gelukkig te maken. Je hebt goed nagedacht over welk ras je wilt hebben en ook de eigenschappen van dit ras goed uitgezocht. Niet ieder ras past bij het toekomstige baasje vandaar dat het heel belangrijk is om goed uit te zoeken welk ras bij jou past.

Maar heb je weleens gedacht aan een hond uit het asiel?  Deze honden wachten met smart op een baasje zoals jij.
Je helpt hiermee een dier die jou heel dankbaar zal zijn.
Een herplaatsingshond is zindelijk en vaak helemaal opgevoed. Dat kan beter bij je leefsituatie passen dan een puppy die intensievere begeleiding nodig heeft.
Maar er zijn ook honden in het asiel met een gebruiksaanwijzing. Deze honden verdienen ook een 2e kans maar je zult je ervan bewust moeten zijn dat je veel geduld en tijd moet investeren om de hond op zijn gemak te stellen en hem opnieuw te laten leren. Huidig gedrag veranderen kost meer tijd dan nieuw gedrag aanleren.
Ga eerst eens op internet kijken voor meer informatie en als je interesse gewekt is ga dan bij verschillende hondenasiels kijken. Zij kunnen je alles vertellen over het karakter en gedrag van de honden.
Wie weet, wellicht zit jouw maatje al op je te wachten.

Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een herplaatser.
De bemiddeling van deze honden is vaak in handen van de bijbehorende rasvereniging.
Herplaatsers zijn honden die vaak wegens (veranderende) gezinsomstandigheden de deur uit moeten. Denk hierbij aan scheiding, overlijden, kinderen die niet met de hond overweg kunnen, andere baan waardoor de hond te lang alleen is enz.
Vaak zijn er lange wachttijden voor deze honden maar als jij graag een bepaald ras wilt hebben en de hond wilt helpen dan is het de moeite waard om te wachten.

Nog een andere mogelijkheid is het adopteren van een hond uit het buitenland.
Er zijn tegenwoordig veel stichtingen die er voor zorgen dat deze honden onder barmhartige omstandigheden gered worden en naar o.a. Nederland vervoerd worden.
Het gaat om hele jonge tot oude honden.
De honden worden bij de serieuze stichtingen helemaal gecontroleerd bij de dierenarts, ingeënt en de honden mogen het land pas verlaten als er aan alle voorwaarden wordt voldaan.
In de meeste gevallen worden de honden eerst bij een opvanggezin ondergebracht die er voor zorgt dat de hond een deel van zijn angsten kwijt raakt en socialiseert. Veel honden hebben ook nog niet geleerd aan de riem te lopen. Dit soort zaken wordt hen geleerd en ook het leven binnenshuis zal vaak nog aangeleerd moeten worden.
Zodra het voor de hond veilig is (hij voldoende geleerd heeft) mag hij naar zijn toekomstige baasje.
Informeer goed welke stichtingen te vertrouwen zijn.