Verlatingsangst bij je hond oplossen?
Zet vandaag nog de eerste stap!
Kan jouw hond niet alleen thuis blijven?
Leven met een hond die in paniek raakt als jij zonder hem de woning verlaat kan emotioneel heel zwaar zijn. Zo zwaar zelfs dat je je eigen leven volledig om je hond gaat plannen.
Jij maakt je zorgen als je de hond alleen thuis laat:
. blaft hij niet de hele buurt bij elkaar?
. staan de buren mij niet op te wachten om te klagen over mijn hond als ik weer thuis kom?
. wat heeft hij weer gesloopt?
Ook jouw hond leeft in angst als hij alleen thuis is:
. ik ben alleen en ze vergeten mij
Angst is de oorzaak van dit probleem. Jouw hond heeft een fobie om alleen te zijn of specifiek zonder jou te zijn.
Vaak zijn baasjes zich niet bewust van de ware omvang van de angst van de hond. Zonder camera is dit dan ook niet te ontdekken. Het kan zijn dat de hond stil is maar ondertussen wel allerlei symptomen van stress vertoont.
Wat gebeurt er op het moment dat de hond alleen thuis gelaten wordt?
(we hebben het dan wel over honden die niet alleen gelaten kunnen worden)
Je hond raakt in absolute paniek op het moment dat hun vertrouwde baasje niet meer aanwezig is. In die paniek zal de hond er alles aan doen om jou te vinden. Denk aan het krabben of bijten aan de deur of kozijn, jouw terug roepen door te blaffen, constant heen en weer lopen in de woning, vaak sterk hijgend. Frustratie zal er toe lijden dat de hond gaat slopen. Het kan zelfs zo ver gaan dat de hond gaat braken uit angst als hij geen succes heeft met zijn pogingen om jou thuis te krijgen.
We zien dus dat angst de oorzaak van het probleem is. Om jouw hond te helpen zijn angst te overwinnen wordt o.a. de exposure-therapie toegepast. Dit is een langzaam proces om de hond bloot te stellen aan zijn angst(en). Dit gaat met hele kleine stapjes onder constante begeleiding zodat het proces niet onbedoeld te snel gaat. Daarnaast werken we ook aan het veilige gevoel voor de hond als hij alleen thuis is.
Wordt jouw hond ook "gek" als je niet in zijn buurt bent?
.Mijn hond sloopt alles in huis als ik even weg ben
.Mijn hond blaft en huilt terwijl ik weg ben
.Mijn buren klagen over mijn hond als ik weg ben
Laat maar, ik blijf wel thuis!
Is dit herkenbaar?
Leven met een hond die niet alleen gelaten kan worden heeft een enorme impact op je leven.
Het goede nieuws: dit gedrag kan met veel geduld en kleine stapjes in de goede richting verholpen worden! Ik kan jullie hierbij helpen.
Voor wie is de training niet geschikt?
Je bent op zoek naar een snelle oplossing voor je hond en verwacht dat hij over 2 weken rustig alleen thuis kan blijven. | ||
Je bent bereid om met je hond te trainen maar dan wel met dwang en harde hand. | ||
Je bent niet bereid alle opdrachten uit te voeren of tijd in de training te steken. |
Misverstanden bij het gedrag van honden die niet alleen gelaten kunnen worden: Laat je hond gewoon blaffen, hij wordt vanzelf moe en rustiger | |
Vergeet deze uitspraken maar snel! | |
De training "zeg gedag tegen verlatingsangst"
Is voor iedereen geschikt die zijn hond maar ook zichzelf een spontaan en rustig leven gunt en bereid is veel tijd en geduld in de training te stoppen. Daar tegenover staat dat je na de training niet meer gedwongen thuis hoeft te blijven voor je hond. |
Maar wat is verlatingsangst nu eigenlijk?
De hoofdgroep van verlatingsangst is verlatingsstress.
Deze kan je in 2 groepen delen:
Verlatingsangst: stress als de hond van 1 specifiek persoon wordt gescheiden. Het maakt dan niet uit of er iemand anders bij hem blijft.
Isoloatiestress: stress bij het alleen-zijn (bij andere mensen blijven is vaak geen probleem)
MAAR: je hebt natuurlijk ook honden die van beide soorten op enige manier last hebben. Het is vaak niet mogelijk om de hond in een specifieke groep te plaatsen. Feit is wel dat de hond niet alleen kan zijn en daarom is deze training daarop gericht dat de hond zonder angst en met een veilig gevoel alleen thuis kan blijven.
Verlatingsstress is vergelijkbaar met een fobie bij de mens, bijv. hoogtevrees. Iemand met hoogtevrees zal bij snelle confrontatie met de hoogte eerder in paniek raken als dat je deze persoon langzaam laat wennen aan de hoogte. Dit proces duurt een hele tijd en kan alleen met kleine stapjes geoefend worden.
Met een hond werkt het in principe hetzelfde: de stress om alleen te blijven zal afnemen naarmate hij langzaam went aan het idee. Dat is precies wat deze training voor ogen heeft: jouw hond met hele kleine stapjes leren aan het alleen-zijn.
Als je verlatingsangst bij je hond niet aanpakt dan zal deze angst je leven blijven beheersen.
Een hond is niet in staat om zelf deze angst te overwinnen. Elke keer als hij alleen gelaten wordt zal hij steeds meer in paniek raken. Niets doen is geen optie.
Kan ik mijn hond afleiden met iets lekkers als ik weg ga? Het antwoord is "nee"! |
1. een hond die angstig is omdat jij weg gaat zal niet snel iets lekkers aannemen. Hij is alleen gefocust op diegene die het huis zal gaan verlaten.
2. als je hond zich wel laat afleiden door iets lekkers waar hij even mee bezig zal zijn, denk hierbij aan een gevulde Kong, zal hij in paniek raken als hij klaar is en jou niet kan vinden.
Kan ik een camera in huis ophangen en op afstand met mijn hond praten als hij het moeilijk heeft? Ook hier is het antwoord "nee"! |
Jouw hond heeft het al moeilijk om alleen te zijn. Als hij jouw stem hoort zal hij jou gaan zoeken en natuurlijk niet vinden. Gevolg: jouw hond raakt nu helemaal in paniek
(Bij de training wordt wel gebruik gemaakt van een camera maar zonder communicatie met je hond)
Angst is dus de oorzaak van het probleem dat jullie hebben.
Denk niet dat je hond ondeugend is of hyperactief. Ook sloopt hij niet om jou te straffen omdat jij weg gaat zonder hem. Het enige wat op dat moment bij je hond speelt is paniek.
Daarom gaan we bij de training zorgen dat de hond geen angst ervaart.